Annons
Nyheter

Fjällhotell fick stänga efter covidutbrott

Storhogna högfjällshotell i Vemdalen har fått stänga mitt under sportlovsperioden sedan ett tiotal anställda testats positivt för covid-19.
Enligt smittskyddet i Region Jämtland-Härjedalen är risken liten för att gäster har smittats.
Coronaviruset • Publicerad 4 mars 2021
Mängder av skidåkare lockas till Vemdalen i Härjedalen. Nu har ett av hotellen där fått stänga efter ett covidutbrott. Arkivbild.
Mängder av skidåkare lockas till Vemdalen i Härjedalen. Nu har ett av hotellen där fått stänga efter ett covidutbrott. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

– Personalen är nu i husisolering och vi har stängt hotellet eftersom vi inte har tillräckligt med personal att täcka upp med, säger hotellets vd och delägare Charlotte Mannerson till TT.

Hotelledningen beslutade på onsdagseftermiddagen att stänga hotellet, och de 90-talet vuxna gästerna fick checka ut på torsdagsmorgonen.

Annons

– Gästerna tog det på ett väldigt bra sätt, säger Mannerson.

Kan bli fler

Enligt Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, finns en uppenbar risk för att fler i personalen har smittats.

– Bor de smittade i olika personalboenden finns det en stor risk för att de som delar boende med dessa kommer att insjukna allt eftersom, säger hon till TT.

Det finns inga tecken på att smittspridningen uppkommit på grund av slarv med rutiner och riktlinjer.

– Absolut inte, hotellet har jobbat fantastiskt bra med att ringa in smittan och smittspåra, säger Annika Ersson.

Liten risk

Hon bedömer risken för att gäster har smittats som låg. Gästgruppen har heller inte behövt testas.

– Vi vet att arbetsplatssmitta kollegor emellan kan vara svårt att undvika, men det behöver inte betyda att det finns en stor risk för att man smittar sina gäster, säger Annika Ersson och fortsätter:

– Följer man rekommendationerna om att hålla avstånd är det minimal risk för att smitta och bli smittad. Det är sannolikt en anledning till att vi ser få fall av smitta på hotell.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons