Annons
Nyheter

Kommunalrådet Kåre Friberg fälls för våldtäkt

Motalas kommunalråd Kåre Friberg fälls även av Göta hovrätt för våldtäkt. Domstolen fäller honom också för grov fridskränkning, och påföljden blir 2,5 års fängelse.
Brott • Publicerad 5 maj 2020
Göta hovrätt fäller kommunalrådet Kåre Friberg för en våldtäkt samt grov fridskränkning. Arkivbild.
Göta hovrätt fäller kommunalrådet Kåre Friberg för en våldtäkt samt grov fridskränkning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Friberg hade överklagat den dom från Linköpings tingsrätt, där han fälldes för våldtäkten samt grov kvinnofridskränkning. Hovrätten fäller honom för samma gärningar, men gör bedömningen att han ska dömas för brottet grov fridskräkning i stället för grov kvinnofridskränkning. Detta beror enligt rättens ordförande Martin Andersson "i huvudsak på att parterna inte har bott tillsammans".

"Denna bedömning påverkar dock inte brottets allvar eller straffvärde", säger Martin Andersson i en skriftlig kommentar.

Annons

Friberg stod åtalad för sammanlagt tre våldtäkter, men fälls alltså för en av dessa. I brottet grov fridskränkning ingår två fall av misshandel, ett fall av sexuellt ofredande samt två fall av ofredande.

"Förtvivlad"

Hovrätten friar liksom tingsrätten Kåre Friberg för olaga hot och ofredande, som enligt åklagaren också ingick i fridskränkningsbrottet.

Rätten har inte varit enig i sin dom. Av rättens fem ledamöter ville de två nämndemännen fria Friberg från våldtäkt och fridskränkningsbrott och i stället döma honom för lindrigare brott.

– Det känns som att vi förlorade på målsnöret, med tanke på att hovrätten dömer honom med siffrorna 3 mot 2. Det känns enormt frustrerande, för i praktiken är hovrätten sista chansen, säger Hanna Lindblom, Kåre Fribergs advokat.

– Min klient är dömd mot sitt nekande, och han är väldigt, väldigt förtvivlad över det här resultatet, fortsätter hon.

Sitter kvar

Friberg sitter än så länge kvar på kommunalrådsposten. Enligt kommunallagen kan ett kommunalråd först avsättas om personen döms för brott som ger minst två års fängelse, och domen vunnit laga kraft.

Om Friberg kommer att överklaga hovrättsdomen och försöka få prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD) återstår att se. HD tar i princip bara upp mål som kan få betydelse som prejudikat, och inte sådana som rör bevisvärderingsfrågor.

– Nu har domen precis meddelats. Vi måste fundera lite grann och ta ställning till det här, för vi måste ju då hitta en prövningstillstånds-fråga, något som Högsta domstolen kan ta till sig, säger Hanna Lindblom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons