Annons
Nyheter

Hundratals bränder härjar i Portugal

Tusentals brandmän försöker bekämpa de över 250 bränder som härjar runt om i Portugal. Situationen beskrivs som "ett riktigt helvete".
Portugal • Publicerad 12 juli 2022
En av de tusentals brandmän som kämpar med att släcka de bränder som härjar i centrala och norra delarna av Portugal.
En av de tusentals brandmän som kämpar med att släcka de bränder som härjar i centrala och norra delarna av Portugal.Foto: Patricia de Melo Moreira/AFP/TT

Portugisiska medier rapporterar också att premiärminister António Costa till följd av bränderna har ställt in en resa till Moçambique.

Bränderna kommer i samband med en värmebölja med temperaturer över 40 grader som just nu sveper över Portugal – och som väntas förvärras ytterligare de kommande dagarna. Samtidigt håller en svår torka fortfarande sitt järngrepp om landet.

Många skadade

Annons

Inga dödsfall har ännu rapporterats men ett fyrtiotal människor, däribland både brandmän och civila, har skadats. De flesta skadade fick vård direkt på plats för bland annat andningssvårigheter. Omkring 1 500 brandmän kämpar för att släcka lågorna i kommunerna Ourém, Pombal och Carrazeda de Ansiães, skriver AFP.

Den här gången är Portugal dock "mer förberett" på att bekämpa eldsvådorna än 2017, då våldsamma bränder kostade ett 60-tal människor livet. Det uppger premiärminister António Costa till den portugisiska tidningen Público.

Nödläge utlyst

Men alla och envar måste vara på alerten och ta eget ansvar, understryker premiärministern på Twitter. Eldningsförbudet måste respekteras, twittrar António Costa.

Nödläge gällande brandrisken har utlysts i landet. Åtgärden innebär bland annat att myndigheterna får ökade befogenheter, exempelvis ger det dem möjlighet att rekvirera maskiner för att göra brandgator.

Värmeböljor och torka är inte ovanligt i Portugal. Men klimatforskare bedömer att hela södra Europa kan vänta sig högre temperaturer och mindre regn framöver som en följd av den globala uppvärmningen.

Fakta: Extremvärmen i Portugal

Landets krismyndighet har satt personal i beredskap på grund av risken för skogs- och terrängbränder. Risken för skogsbränder är hög i runt en tredjedel av Portugal.

Extremvärmen lär enligt väderprognoserna stanna minst en vecka. Väderinstitutet IPMA uppger att så kallade tropiska nätter, med en nattemperatur på minst 20 grader, är att vänta.

En stor del av landet genomlider redan en besvärlig torka. I slutet av juni bedömdes 96 procent av landet lida av extrem eller svår torka – de två högsta kategorierna.

Mängden regn som fallit sedan skyfallen i oktober förra året är den näst lägsta sedan 1931, då mätningarna började.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons