Annons

Zelenskyj: Segern blir vår

Under fredagen har kriget pågått i 100 dagar och den ryska offensiven mot den ukrainska industristaden Sievjerodonetsk är intensiv.
Men det finns också tecken på ukrainska framgångar, vilket president Volodymyr Zelenskyj tar fasta på.
Ukraina • Publicerad 3 juni 2022
Ukrainska soldater passerar en sönderbombad byggnad i Bachmut i den nordliga delen av Donetsk i slutet av maj. Arkivbild.
Ukrainska soldater passerar en sönderbombad byggnad i Bachmut i den nordliga delen av Donetsk i slutet av maj. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

– Segern kommer att bli vår, säger Zelenskyj i en video som släppts med anledning av av dagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal säger att Ukraina har en demokratisk framtid i Europa medan Ryssland blir mer och mer isolerat.

Annons

"I 100 dagar har Ukraina rört sig självsäkert mot sitt mål att leva som ett fritt demokratiskt land inom den europeiska familjen", skriver han i sociala medier.

Från Ryssland hörs andra tongångar. Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att vissa mål har nåtts och lovar att landet kommer att fortsätta sin "specialoperation" i Ukraina tills samtliga mål har nåtts, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Peskov är ett av de viktigaste målen att "skydda folket" i Donetsk och Luhansk.

Ukrainska framgångar

Ukraina har rönt vissa framgångar i striderna i Sievjerodonetsk, sade Zelenskyj tidigare i veckan.

– Men det är fortfarande för tidigt. Det är det tuffaste området just nu, precis som i städer och samhällen i närheten – Luhansk och Bachmut och andra. Många städer står inför en kraftig rysk attack, sade han.

Runt 80 procent av staden uppskattas vara kontrollerad av de ryska styrkorna. När det gäller hela länet Luhansk Oblast kontrolleras över 90 procent av Ryssland, som troligen kommer att ha full kontroll inom två veckor, skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin dagliga uppdatering på Twitter. De ryska framgångarna har enligt uppdateringen kommit till ett högt pris i form av ryska resurser, enligt departementet.

Hundratals i skyddsrum

I den hårt ansatta staden Sievjerodonetsk finns en av Europas största kemfabriker, Azot, som är under intensiv attack från ryska styrkor. En av fabrikens administrativa byggnader och ett lager där metanol lagras uppges ha beskjutits.

Under fabriken gömmer sig runt 800 människor, bland dem barn, i skyddsrum, enligt Luhansks guvernör Serhij Hajdaj.

– Det finns invånare där som har ombetts att lämna staden, säger Hajdaj enligt CNN.

– Det finns även barn där, men inte många.

Annons

Enligt lokala myndigheter har Ukraina fortfarande kontroll över industriområdet.

Situationen påminner om staden Mariupol där ukrainska styrkor höll sig kvar i veckor innan de beordrades att lägga ned vapnen.

"Beskjutningen blir starkare"

Strider pågår även på gatorna i Sievjerodonetsk.

I grannstaden Luhansk, som ligger tvärs över floden från Sievjerodonetsk, har mer än hälften av stadens infrastruktur och bostäder förstörts och internet och mobila nätverk och gas har slutat fungera, uppger borgmästaren Oleksandr Zaika enligt nyhetsbyrån AFP.

– Beskjutningen blir starkare varje dag, säger han.

– Ju längre kriget pågår, desto mer avskyvärda, skamliga och cyniska saker skriver Ryssland in i sin historia för alltid, sade Zelenskyj i sitt tal på torsdagen.

Även Charkivregionen i nordöstra Ukraina fortsätter att drabbas av ryska anfall, trots att man för ett par månader sedan lyckades mota bort ryska styrkor.

Skynews skriver på fredagen att en kvinna dödats i Charkiv efter att en skola bombades.

Beskjutna journalister

På fredagen rapporterades även två journalister som jobbar för den internationella nyhetsbyrån Reuters ha blivit beskjutna i östra Ukraina.

Journalisterna skadades lindrigt, men deras chaufför dödades, uppger Reuters i ett uttalande.

Enligt uttalandet färdades journalisterna i ett fordon som tillhandahållits av ryskstödda separatister. Chauffören hade också utsetts av separatisterna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons