Annons
Nyheter

Hyllorna tomma igen i virusdrabbat Australien

Australiens folkrikaste delstat New South Wales rapporterade på lördagen den högsta virusdödssiffran sedan pandemins start. Samtidigt lättas karantänkrav för vissa – sedan personalbrist fått livsmedelshyllor att gapa tomma.
Australien • Publicerad 9 januari 2022
Butikshyllor gapar åter tomma i Australien. Men nu beror det inte på att människor bunkrar varor utan på personalbrist i livsmedels- och transportsektorn. Arkivbild.
Butikshyllor gapar åter tomma i Australien. Men nu beror det inte på att människor bunkrar varor utan på personalbrist i livsmedels- och transportsektorn. Arkivbild.Foto: Emma Gyllestad/TT

Under lördagsdygnet avled 16 personer i covid-19 och strax över 30 000 nya fall registrerades i delstaten, rapporterar ABC News.

Totalt tvingas över 200 000 personer att isolera sig i New South Wales. Det har bland annat fått som konsekvens att hyllor gapar tomma i många livsmedelsaffärer eftersom personal tvingas stanna hemma då de är sjuka eller har haft kontakt med personer som har testat positivt.

Annons

För att få bukt med det släpper man nu på karantänkrav för vissa grupper. Personer som bland annat arbetar inom vården eller livsmedels- och transportsektorn får arbeta om de dagligen tar snabbtester och bär skyddsutrustning.

I delstaten Queensland har man beslutat att skjuta upp skolstarten efter det pågående sommarlovet. I stället för att börja den 24 januari får skolbarn i Queensland bänka sig för ett nytt läsår den 7 februari.

– I Queensland väntas en smittotopp under den sista veckan i januari och den första veckan i februari, säger delstatens ledare Annastacia Palaszczuk, enligt ABC News.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons