Annons
Nyheter

Hyresgäster tvingas tacka ja utan visning

Under pandemin måste bostadssökande acceptera hyresrätter utan att ha fått se dem. På drygt ett år har 17 000 lägenheter i Stockholm förmedlats utan visning.
Bostad • Publicerad 9 maj 2021
17|000 hyresrätter i Stockholmsregionen har förmedlats utan fysisk visning. Arkivbild.
17|000 hyresrätter i Stockholmsregionen har förmedlats utan fysisk visning. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Anna Lena Olsson är en av tusentals bostadssökande som tackat ja till en hyresrätt utan att först ha fått besöka den.

– Jag fick en chock när jag såg skicket, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Annons

– Det stank i hela lägenheten, den fruktansvärda känslan jag fick när jag kom in i lägenheten går inte att beskriva, säger Anna Lena Olsson.

Ungefär 95 procent av de 18 000 lägenheter som Bostadsförmedlingen förmedlade mellan april förra året fram till i dag har inte visas fysiskt, enligt SVT.

– Jag har full förståelse att våra bostadssökande ser det här som problematiskt, säger Christer Edfeldt, vd på Stockholms stads bostadsförmedling.

Det finns sätt att lösa visningar under pandemin på. Vissa fastighetsägare har till exempel haft flera visningstillfällen med ett färre antal personer. Ett fåtal har erbjudit digitala visningar.

Det senaste året har kötiden till en lägenhet i Stockholm minskat. Den genomsnittliga kötiden 2020 var drygt nio år, cirka ett år kortare än året innan. Enligt Bostadsförmedlingen beror minskningen på pandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons