Annons

Åkesson: Massinvandringen sliter isär Sverige

Med lite drygt fyra månader kvar till valet sparkade Jimmie Åkesson i gång Sverigedemokraternas valrörelse. Han gjorde det med tankar om ett tryggare förflutet och om hur massinvandring i dag "sliter isär" landet.
Politik • Publicerad 7 maj 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade på partiets valkickoff på Stockholmsmässan.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade på partiets valkickoff på Stockholmsmässan.Foto: Fredrik Persson/TT

Jimmie Åkesson talade på partiets kongress på Stockholmsmässan i Älvsjö på lördagseftermiddagen. Han berättade nostalgiskt om en svunnen tid som enligt honom präglades av trygghet.

– Allt var inte bättre förr. Men det fanns en känsla av trygghet, gemenskap och sammanhållning som byggde på den här tilliten till varandra, sade han i talet.

Annons

Åkesson lyfte påskkravallernas stenkastning och grova våld mot polisen.

– Det här beteendet, slagorden, det är direkt importerat från motsvarande händelser i den muslimska delen av världen, sade han och fortsatte senare i talet med att "ansvarslös massinvandring sliter isär och splittrar Sverige".

Tidigare i veckan presenterade Sverigedemokraterna ett åtgärdsprogram mot parallellsamhällen, med förslag om bland annat visitationszoner i kriminellt belastade områden och omedelbar utvisning av personer som inte har rätt att vistas i Sverige.

Nu pratade Åkesson om att "återupprätta våldsmonopolet".

– Vi måste ge polisen de verktyg och de befogenheter som krävs för att de ska kunna göra sitt jobb.

Enligt Svensk väljaropinion, den sammanvägning av opinionsundersökningar från Novus, Kantar Sifo och Ipsos som Ekot redovisade på lördagen, får Sverigedemokraterna 18,1 procent av rösterna. Undersökningarna gjordes i april och omfattar drygt 11 400 intervjuer.

I riksdagsvalet 2018 fick SD drygt 17,5 procent av rösterna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons