Annons

I väntan på förlossning – eller kärnkatastrof

Det närmar sig beräknat datum. Och i värsta fall en kärnkraftskatastrof.
På en mödravårdsklinik i Zaporizjzja äter de blivande mammorna jodtabletter medan det mullrar från fronten.
Ukraina • Publicerad 9 september 2022
En gravid kvinna tittar på sin telefon på en avdelning på mödravårdskliniken i västra Zaporizjzja. Bilden togs den 1 september.Foto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto/Shutterstock/TT

– Vi planerade för ett barn, men visste inte om vi skulle vara glada eller inte, säger Maryna.

30-åringen fick beskedet att hon var gravid den 27 februari. Tre dagar tidigare hade Ryssland påbörjat sin fullskaliga invasion av Ukraina på flera fronter.

Annons

– Min man sade: "Vi borde verkligen vara glada. Gud gav oss detta, så allt kommer att ordna sig".

Inom strålningsradie

Nu, 27 veckor senare, sitter de på mödravårdskliniken i västra Zaporizjzja. Den ligger ett par mil från fronten och det uppmärksammade kärnkraftverk som Ryssland har ockuperat sedan i mars.

Kliniken ligger således inom den femmilsradie som bedöms bli som värst kontaminerad av strålning om det sker något större missöde vid verket.

De senaste veckorna har det skett omfattande beskjutning i området, som Ryssland och Ukraina anklagar varandra för.

– Vi har fått alla nödvändiga rekommendationer från myndigheterna, samt piller för strålsjuka, säger den 59-åriga neonatologen Larysa Gusakova.

Förlossningsläkaren Natalya Solovyova, 30, sätter sitt hopp till "sunt förnuft". Hon säger att Ryssland borde komma ihåg hur det gick i Tjernobyl 1986.

Förberett källaren

De blivande mammorna och mammorna på kliniken kommer dels från närområdet, dels från ockuperade områden som de har flytt. Varje dag föds omkring fem barn där.

När kriget kom blev klinikens källare ett skyddsrum, där nyblivna mammor kan få lite lugn och ro med sina nyfödda. Där finns förnödenheter för minst sju dagar samt en förlossningsstol om en kvinna skulle behöva förlösas där nere. Den har ännu inte kommit till användning.

– Det var väldigt tufft i början. Det hände att vi bar ner en kvinna i våra armar direkt efter att hon förlösts, säger Larysa Gusakova.

En kvinna, Valentyna, födde sin dotter Tetiana tre dagar före AFP:s besök.

Annons

– Man försöker såklart att inte tänka på det, för att vara i ett normalt psykologiskt tillstånd för att kunna producera mjölk, säger hon.

Sirener väcker oro

Personalen och patienterna berättar att de har läst rykten i ryska sociala medier, där det sägs att sjukhuset används som ett tillhåll för den ukrainska militären. De visar runt i byggnaden för att bevisa att så inte är fallet.

Den 9 mars bombade ryska stridsflygplan ett barn- och mödravårdssjukhus i Mariupol i en uppmärksammad attack som i omvärlden har beskrivits som ett krigsbrott. Fyra personer dödades och minst ett missfall orsakades. Parterna i kriget hade egentligen enats om ett eldupphör av humanitära skäl. Ryssland hävdade efteråt att det fanns ukrainska soldater på sjukhuset.

Den nyblivna mamman Valentyna säger att hon just har börjat reagera när sirener ljuder och varnar för anfall.

– Sirener brukade inte skrämma oss så mycket som de gör nu. . . En särskild typ av oro infinner sig när man fött ett barn.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons