Annons

Stora explosioner i Kiev

Kiev lystes upp av flera stora explosioner under natten.
Strax innan försökte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj åter ingjuta hopp i det ukrainska folket.
Ukraina • Publicerad 3 mars 2022
Soldaten Andrij Gontjaruk, 68, vid ett förstört hus i Kiev på onsdagen.
Soldaten Andrij Gontjaruk, 68, vid ett förstört hus i Kiev på onsdagen.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
ICC:s chefsåklagare Karim Khan. Arkivbild.
ICC:s chefsåklagare Karim Khan. Arkivbild.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Flyglarmet gick i Kiev, sedan uppges minst fyra explosioner ha lyst upp, strax före klockan 02, lokal tid.

Två av dem filmades av CBS News när tv-bolagets reporter precis hade avslutat en livesändning på ett hustak i staden. På filmen syns två kraftiga ljussken, följt av ljudet av en explosion.

Annons

"De största explosionerna som vi någonsin har sett," skriver tv-bolagets producent Justine Redman på Twitter.

Det finns ännu inga uppgifter om vad det är som har exploderat och skadornas omfång.

Två av detonationerna påstås ha skett i närheten av en tunnelbanestationen Druzhby Narodiv, enligt flera medier. BBC hänvisar till en video på Twitter som påstås visa en mycket kraftig explosion. Filmens äkthet har ännu inte verifierats.

Oklara dödstal

Kort dessförinnan lade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj upp ett klipp på Telegram där han påstår att hans land har omintetgjort Rysslands "lömska" planer och säger att han är stolt över det heroiska motståndet mot Moskvas invasion.

– Vi är en nation som förstörde fiendens planer på en vecka. Planer skrivna i åratal: lömska, fulla av hat mot vårt land, vårt folk, säger han i klippet enligt AFP.

Presidenten säger att han "verkligen beundrar de heroiska invånarna" i städer som har stått emot de ryska styrkornas frammarsch.

Han påstår också att runt 9 000 ryska soldater har dödats sedan invasionen inleddes för en vecka sedan.

En siffra som kraftigt överstiger dödstalen som rapporterats från Ryssland, där det ryska försvarsdepartementet på onsdagskvällen uppgav att 498 ryska soldater och 2 870 ukrainska soldater dödats i striderna. Inga uppgifter om antalet döda soldater har bekräftats av oberoende källor.

Krigsbrottsutredning

Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Karim Khan har de senaste dagarna undersökt ifall en utredning om krigsbrott ska inledas och meddelar nu att det sker med omedelbar verkan, då 39 av ICC:s medlemsländer vill se en granskning.

"Jag har precis meddelat ICC:s ordförande om mitt beslut att genast gå vidare med en aktiv utredning av situationen. Vårt arbete med att samla in bevis har nu börjat", säger Khan i ett uttalande.

Annons

Han har tidigare sagt att han ser rimliga skäl till att tro att krigsbrott och brott mot mänskligheten har begåtts i det drabbade landet sedan 2014, då Ryssland olagligen annekterade Krimhalvön.

ICC, som ligger i nederländska Haag, har inte mandat att utreda den ryska aggressionen i sig – men kan väcka åtal om krigsbrott och brott mot mänskligheten begås på ukrainsk mark. Ukraina står visserligen utanför ICC, men har erkänt domstolens jurisdiktion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons