Annons
Nyheter

IMF: Kriget får förödande ekonomiska följder

Ekonomi • Publicerad 5 mars 2022
Kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Återuppbyggnadskostnaderna i landet kommer att bli stora, konstaterar IMF.
Kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Återuppbyggnadskostnaderna i landet kommer att bli stora, konstaterar IMF.Foto: Ukrainska företaget Energoatom/AP

Kriget i Ukraina har redan "mycket allvarligt" påverkat världsekonomin – och om konflikten trappas upp ytterligare kommer konsekvenserna att bli "förödande", varnar Internationella valutafonden (IMF) på lördagen.

De kraftigt stigande råvaru- och energipriserna – priset på råolja närmar sig 120 dollar per fat – har spätt på den inflationsbrasa som världen redan drabbats av när ländernas ekonomier försöker återhämta sig efter coronapandemin.

Annons

"Prisökningarna kommer att få internationellt genomslag, i synnerhet för fattiga hushåll där mat och bränsle utgör en stor del av utgifterna", heter det i ett uttalande av IMF, vars styrelse möttes i fredags för att diskutera de ekonomiska konsekvenserna av kriget.

I Ukraina är skadorna på ekonomin redan omfattande med infrastruktur som inte fungerar, har skadats eller helt förstörts. Landet står inför betydande återuppbyggnadskostnader, konstaterar IMF.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons