Annons
Nyheter

IMF lånar ut mångmiljardbelopp till Egypten

Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
IMF-chefen Kristalina Georgieva ser ett stort behov av nödlån. Arkivbild.
IMF-chefen Kristalina Georgieva ser ett stort behov av nödlån. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Internationella valutafonden IMF godkände på fredagen ett lån på 2,8 miljarder dollar, omkring 27 miljarder kronor, till Egypten på grund av konsekvenser av coronakrisen. Men fonden sade i samband med lånet att landet behöver ytterligare finansiell krishjälp.

IMF säger att Egypten lyckats med en "fantastisk helomvändning" före coronapandemins framfart, men att de ekonomiska framgångarna kan raseras.

Annons

Fondens biträdande chef Geoffrey Okamoto säger insatserna är "riktade och tillfälliga" på grund av pandemin. För att nå makroekonomisk stabilitet måste multilaterna och bilaterala långivare träda in.

IMF-chefen Kristina Georgieva säger att fondens krisutlåning har mottagit ett hundratal förfrågningar, främst från utvecklingsländer. Omfattningen på behoven ligger på omkring 2 500 miljarder dollar. Hittills har IMF godkänt ett 50-tal krislån

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons