Annons
Nyheter

Indien hämtar hem strandsatta medborgare

Indien har sjösatt en enorm insats för att med hjälp av passagerarflygplan och skepp hämta hem några av de indier som fastnat i utlandet på grund av reserestriktioner, säger landets regering.
Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2020
En gästarbetare arbetar på en lastbil med Dubais skyskrapor i bakgrunden. Många gästarbetare har blivit av med sina arbeten under coronakrisen och blivit strandsatta i Gulfen.
En gästarbetare arbetar på en lastbil med Dubais skyskrapor i bakgrunden. Många gästarbetare har blivit av med sina arbeten under coronakrisen och blivit strandsatta i Gulfen.Foto: Jon Gambrell

Enligt en talesperson för indiska försvarsdepartementet har ett skepp skickats till Maldiverna, och ett annat till Förenade Arabemiraten, där 3,3 miljoner indier bor – en tredjedel av landets befolkning. Syftet är att hämta hem de indier som blev strandsatta utomlands när Indien i slutet av mars förbjöd alla inresor med flyg.

Evakuerade i karantän

I ett pressmeddelande från regeringen framgår också att flygplan ska börja hämta hem indiska medborgare från och med torsdag, och att indiska ambassader och beskickningar förbereder listor med "oroliga indiska medborgare". Fler än 60 flyg arrangeras för att hämta hem dem som blivit kvar i Gulfen, USA, Storbritannien, Bangladesh, Singapore, Malaysia och Filippinerna.

Annons

De evakuerade kommer få betala för hemresan och tillbringa fjorton dagar i karantän, och därefter testas för coronaviruset.

Förlorar jobb

Konsulatet i Dubai, Förenade Arabemiraten, säger att det tagit emot 200 000 ansökningar, och ber på Twitter om "tålamod och samarbete". Den oljerika Gulfen är beroende av billig arbetskraft från flera miljoner gästarbetare – mestadels från Indien, Pakistan, Nepal och Sri Lanka – varav de flesta bor i undermåliga bostäder. Under coronakrisen har många arbetare blivit sjuka.

Andra har blivit arbetslösa och oavlönade, och vädjar nu till regeringen om hjälp med att få komma hem utan att betala för resan.

Indien rapporterade under tisdagen 46 433 bekräftade fall av coronaviruset och 1 568 dödsfall. Det innebär den största ökningen på en dag med 3 900 bekräftade fall och 195 nya dödsfall under de senaste 24 timmarna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons