Annons
Nyheter

Indiens enorma tågnät tuffar i gång

Antalet virussmittade i Indien ökar, men trots det öppnar världens största tågnät under dagen. Landet med 1,3 miljarder invånare har så här långt haft mycket tuffa restriktioner.
Indien • Publicerad 12 maj 2020
Migrantarbetare vandrar på järnvägsspåren i ett försök att ta sig hem då tågtrafiken ställts in. Arkivbild.
Migrantarbetare vandrar på järnvägsspåren i ett försök att ta sig hem då tågtrafiken ställts in. Arkivbild.Foto: Ajit Solanki/AP/TT

Delar av det indiska tågnätet, där över 20 miljoner människor i vanliga fall reser dagligen, ska sättas i gång igen. Sedan ett par veckor har andra lättnader införts stegvis i landet.

Fler än 54 000 biljetter till de första 30 tågen sålde slut på tre timmar under måndagen. Redan tidigare har vissa specialtåg gått för att en del av alla miljoner migrantarbetare ska kunna återvända hem efter att ha förlorat sina jobb i coronakrisen.

Annons

Passagerarna måste ha skyddsmasker på sig under hela resan och kommer att screenas innan de går på tåget, enligt järnvägsdepartementet.

Nedstängningen har drabbat landets ekonomi hårt och de fattigaste har drabbats allra värst i krisen.

Många smittade

Indien har kritiserats för att inte ha testat tillräckligt många för coronaviruset, och för att inte vara förberett på ett stort utbrott i landet med 1,3 miljarder invånare. Vissa experter uppskattar att kulmen på smittan i landet kan komma i juni och juli.

Antalet människor som har konstaterats smittade med viruset fortsätter att stiga. I måndags rapporterades fler än 3 600 nya fall, något färre än söndagens drygt 4 000 nyregistrerade fall.

De strikta begränsningarna infördes i slutet av mars. Åtgärderna har av premiärminister Narendra Modis regering setts som en viktig orsak till att antalet konstaterade bekräftade dödsfall begränsats till cirka 2 300 och antalet konstaterat smittade drygt 70 000.

Fler lättnader diskuteras

I delstaten Maharashtra har fler än 1 000 nya fall rapporterats sex dagar i rad.

Modi diskuterade under måndagen fler kommande lättnader i ett möte med delstatsministrar.

– Jag är av den bestämda åsikten att åtgärderna som behövdes i nedstängningens första fas inte behövs under den andra fasen, precis som att åtgärder som behövs i den tredje fasen inte kommer att behövas i den fjärde, säger Modi, enligt tidningen Times of India.

Regeringen har inte meddelat när de ytterligare lättnaderna i restriktionerna är att vänta.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons