Annons
Nyheter

Industrivärden klarar stormen väl

Med bolag som Ericsson, Essity och SCA i portföljen har storägaren Industrivärden klarat börsraset hyfsat väl.
Och med låg skuldsättning finns pengar att utnyttja i coronakrisen.
Ekonomi • Publicerad 7 april 2020
Industrivärdens vd Helena Stjernholm. Arkivbild.
Industrivärdens vd Helena Stjernholm. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Men någon aktieutdelning blir det ändå inte. Precis som de flesta andra börsjättarna drar styrelsen i Industrivärden, med finansmannen Fredrik Lundberg och Handelsbanksfären som storägare, tillbaka sitt förslag till utdelning inför bolagsstämman den 24 april.

Låg skuld

Det är förstås coronakrisen som spökar även här. Och beslutet tas trots de goda finanserna. Vd Helena Stjernholm pekar på att Industrivärden medvetet dragit ner på skuldsättningen, även om den stigit något sedan årsskiftet.

Annons

– Vi har en god beredskap och det känns väldigt bra, säger hon och pekar på möjligheterna att göra affärer eller stötta något av bolagen i börsportföljen som kanske behöver göra en nyemission.

Så särskilt frispråkig om de olika bolagen är hon inte, med hänvisning till att det är en tyst period inför kvartalsrapporterna som kommer snart, mer än att hon säger att det är en stor bredd på börsportföljen.

– Jag kan bara konstatera att vi under en rad år har jobbat med att bidra till att göra bolagen både finansiellt och operativt mer flexibla.

– Det är väldigt skiftande hur bolagen har påverkats.

Skog och toalettpapper

Essity, som bland annat tillverkar toapapper, har klarat krisen bra så här långt. Skogsbolaget SCA likaså. Även Ericsson har hållit emot väl och där beslutade styrelsen, där Stjernholm sitter, att aktieägarna var betjänta av utdelning.

Men hur de olika styrelserna har resonerat i utdelningsfrågan vill hon inte gå in på.

Andra bolag i portföljen har haft det kämpigare, såsom Volvo, Sandvik och Handelsbanken.

Totalt sett har Industrivärdens aktie backat sju procent sedan årsskiftet, bara hälften av Stockholmsbörsens ras.

Under kvartalet köpte Industrivärden på sig ytterligare aktier i SCA för 400 miljoner kronor och i Sandvik med 300 miljoner kronor.

Fakta: Tillgångarnas värde

Industrivärden redovisar ett substansvärde, det vill säga ett värde på sina tillgångar, på 94,1 miljarder kronor eller 216 kronor per aktie vid utgången av mars månad. Det är en nedgång med 43 kronor per aktie under första kvartalet.

Källa: Industrivärden

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons