Annons
Nyheter

Inflationen lyfter i USA

Ekonomi • Publicerad 10 mars 2022
USA:s centralbankschef Jerome Powell och hans direktion väntas höja styrräntan för första gången sedan 2018 nästa vecka, för att stävja den högsta inflationen på 40 år i USA. Arkivbild
USA:s centralbankschef Jerome Powell och hans direktion väntas höja styrräntan för första gången sedan 2018 nästa vecka, för att stävja den högsta inflationen på 40 år i USA. ArkivbildFoto: Jonathan Ernst AP/TT

Konsumentpriserna lyfte med 7,9 procent i årstakt i USA i februari, den högsta nivån på 40 år. Inflationstrycket kan jämföras med 7,5 procent i januari, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Priserna lyfter på såväl drivmedel och livsmedel samtidigt som boendekostnaderna stiger.

Annons

Jämfört med januari lyfte konsumentpriserna med 0,8 procent i februari.

Prisutvecklingen låg i linje med förväntningarna, både jämfört med månaden före och i årstakt, enligt en enkät gjord av Bloomberg.

Rysslands invasionskrig i Ukraina antas leda till att inflationstrycket ökar ytterligare under våren. Tidigare räknade de flesta med en topp för inflationen i februari.

För att bromsa inflationen väntas USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höja styrräntan nästa vecka, vilket då blir den första räntehöjningen sedan 2018. Men den geopolitiska osäkerheten till följd av Ukrainakriget gör prognoserna om vad Fed kan tänkas göra längre fram i form av räntehöjningar osäkra.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons