Annons
Nyheter

Inflationsförväntningarna sjunker på marknaden

Ekonomi • Publicerad 14 maj 2020
Inflationsförväntningarna sjunker, vilket kan göra det svårare på sikt att nå inflationsmålet på 2 procent för riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild
Inflationsförväntningarna sjunker, vilket kan göra det svårare på sikt att nå inflationsmålet på 2 procent för riksbankschef Stefan Ingves. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Inflationsförväntningarna sjunker bland marknadens aktörer, enligt en färsk mätning gjord av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Riksbanken.

På ett års sikt väntas inflationen enligt måttet KPIF ligga på 0,8 procent. I senast föregående mätning låg förväntningarna på en inflation på 1 procent om ett år.

Annons

På två års sikt sjunker förväntningarna till en KPIF-inflation på 1,3 procent mot tidigare 1,4 procent och på fem års sikt har de backat till 1,6 procent, mot tidigare 1,7 procent.

BNP-prognoserna bland marknadens aktörer ligger på en nedgång på 4,5 procent i år och en återhämtning på 3,2 procent 2021 och 2 procent 2022.

Riksbankens reporänta väntas på tre månaders sikt ligga på minus 0,10 procent, där den väntas ligga kvar även om tolv månader för att först om två år ligga på noll igen. På fem års sikt väntas reporäntan ha höjts till 0,7 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons