Annons
Nyheter

Konflikten inom LO fortsätter efter möte

Det var ett kraftigt stukat LO som möttes igen efter fredagens oväntade besked att Kommunal och IF Metall går sin egen las-väg. Trots flera timmars diskussion finns spänningen mellan förbunden kvar.
Arbetsmarknad • Publicerad 7 december 2020
Måndagens LO-möte löste inte upp de spända fack-knutarna. Arkivbild.
Måndagens LO-möte löste inte upp de spända fack-knutarna. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Flera av LO-förbundens toppar spydde ut sin galla på Kommunal och IF Metall i fredags efter att de två största förbunden meddelat att de hoppar på las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv – trots att LO tidigare sagt sig vara eniga inklusive alla förbundsbossar som sitter i LO:s styrelse.

Inga stora förändringar

Under måndagseftermiddagen diskuterades frågorna under ett möte i LO-styrelsen, men spänningen mellan förbunden fortsätter. Tommy Wreeth, förbundsordförande för Transport, säger efter mötet att inget väsentligt förändrats.

Annons

– För min del står vi kvar precis där vi var i fredags. Ingenting har löst sig, situationen är som den är och det är inget man löser på några timmar på en eftermiddag, säger Wreeth.

Inom Transport finns en stor besvikelse på hur Kommunal och Metall har agerat, men Tommy Wreeth säger att problemet egentligen ligger hos regeringen.

– Det är politiken som satt LO i den här skiten. Det här är saker som kommit till ur ett januariavtal, och nu står man och hyllar Kommunal och Metall för att ha löst det här, trots att de inte hade något mandat att göra det, säger Wreeth och fortsätter:

– Jag vet inte hur jag skulle känna mig som facklig ordförande om jag får beröm av Annie Lööf. Det borde både Kommunal och Metall ta sig en riktig funderare på.

Irriterat bland förbunden

Sekos förbundsordförande Valle Karlsson säger efter mötet att vad som sagts är internt, men att det finns en känsla hos tolv av förbunden att de blivit överkörda av Metall och Kommunal.

– Det är det som ger upphov till den irritation som varit tydlig. Hade det bara påverkat deras egna medlemmar hade det varit en sak, och de hade fått svara för sina egna medlemmar. Nu kommer det genom lagstiftning att påverka medlemmarna i tolv förbund som sagt nej, säger Valle Karlsson.

Både i Seko och Transport säger man nu att man ska sätta sig ner internt och se över vad Kommunals och Metalls beslut innebär och hur det påverkar medlemmarna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons