Annons
Nyheter

Inga extra coronapengar till Oslo

Stortinget i Norge säger nej till Oslos nödrop om att huvudstaden behöver mer pengar i kampen mot coronapandemin och dess påverkan på ekonomin.
Norge • Publicerad 9 december 2020
Oslos kommunalråd Raymond Johansen är besviken. Arkivbild.
Oslos kommunalråd Raymond Johansen är besviken. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/AP/TT

Stortingets nej står klart efter att Fremskrittspartiet (FRP) ställt sig på regeringens sida och inte vill ge Oslo de pengar som bland annat skulle gå till turismindustrin och krogbranschen, vilket Arbeiderpartiet (AP) föreslagit.

– Det här är inte bara ett slag i ansiktet på vanliga arbetare, det är också ett svårt slag som kommer att få långvariga konsekvenser, säger Oslos kommunalråd Raymond Johansen (AP), till NTB.

Pandemin inte över

Annons

Han uppger att staden har en arbetslöshet på 5,8 procent, mot övriga Norges 3,8 procent och är besviken över att Stortinget inte vill hjälpa staden och stötta AP:s förslag om att ge mer stöd till orter som drabbats hårt av pandemin.

– Vi har infört de hårdaste restriktionerna i landet. Det har vi gjort för att vi har tagit det här på allvar och för att hälsovårdsmyndigheterna har förväntat sig att vi ska göra det. Nu bryr sig inte regeringen om de stora negativa konsekvenser det får för våra arbetsplatser, säger Johansen som inte ser en snar återkomst till det normala.

– När man öppnar upp igen måste man vara helt säker på att inte behöva stänga igen. För det kostar också pengar. Jag påminner om att Danmark har stängt ner 38 kommuner fram till mars. Det är fel att tro att pandemin är över och att smittan är under kontroll.

"Som att tro på jultomten"

Johansen är även kritisk till regeringens förslag om att Oslo självt ska titta på vad staden kan göra, vilket Høyres kommunminister Nikolai Astrup uppmanat till.

– Vi har ingen oljefond. Vi drabbas hårt av coronan när skatteintäkterna uteblir. Att tro att en kommun ensamt kan lösa detta är som att tro på jultomten, säger Johansen.

Frågan ska upp till omröstning i Stortinget under torsdagen, men med FRP:s nej kan AP:s förslag inte få majoritet.

Under tisdagen registrerades 460 nya smittade i Norge. Totalt har drygt 39 000 personer konstaterats smittade, 361 människor har avlidit i coronavirusets spår.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons