Annons
Nyheter

Ingen kraftig algblomning på folktäta platser

Algblomningen i somras var som kraftigast i södra Bottenhavet. Samtidigt skonades de flesta folktäta platserna från stora algansamlingar – trots värmen.
Miljö • Publicerad 8 september 2021
Bad i Stockholm. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Algerna trivdes bäst i sydöstra Östersjön, i mynningen av Finska viken och framförallt i södra Bottenhavet den här sommaren.

– Förhållandena var förmodligen gynnsammare där än på andra ställen. Det är många faktorer som påverkar, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Annons

Bland annat spelar vädret en viktig roll. Cyanobakterier frodas och samlas på ytan när det är varmt, soligt och vindstilla – vilket gav ökad blomning under värmevågen i juli.

Men de flesta folktäta platserna, som Östgöta- och Sörmlandskusten, klarade sig från det värsta.

– I de områdena har det inte varit överdrivet mycket, inte heller Gotland förutom i söder och sydost, säger Jörgen Öberg och fortsätter:

– Så var det i sommar, och andra somrar kan det vara annorlunda.

TT: Har den här sommaren skiljt sig från tidigare år?

– Det är varken häpnadsväckande mycket eller lite. Det som skiljer sig från år till år och det som man inte riktigt kan pricka in är var det blir mer och mindre, det är lite slumpmässigt, säger Jörgen Öberg.

Fakta: Algblomning

Det är främst två arter av cyanobakterier som trivs och blommar i Östersjöns brackvatten. Dessa är Aphanizomenon flos-aquae och den giftiga Nodularia spumigena (katthårsalg).

Cyanobakterierna liknar alger men har en konkurrensfördel genom att de kan fixera kväve ur luften.

Man bör vara försiktig med att bada i vatten där det är synliga ansamlingar av cyanobakterier.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons