Annons
Nyheter

Ingen överdödlighet i Norge – trots corona

Norge har inte registrerat fler dödsfall i år än andra år, trots pandemin. Det visar preliminär statistik från Folkehelseinstituttet (FHI), den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.
Norge • Publicerad 4 juni 2020
Folkhelseinstituttets Bjørn Guldvog och Frode Forland vid en av myndighetens dagliga presskonferenser. Bilden är från tidigare i vår.
Folkhelseinstituttets Bjørn Guldvog och Frode Forland vid en av myndighetens dagliga presskonferenser. Bilden är från tidigare i vår.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

"För några veckor sedan såg vi signaler om en något förhöjd dödlighet vecka 15 och 16 för åldersgruppen 65 år och äldre, men nivån har nu justerats till det normala", skriver FHI i sin rapport, som tar höjd för en viss osäkerhet på grund av eftersläpning i inrapporteringen av dödsfall.

Hittills har Norge registrerat mycket färre dödsfall bland coronasmittade än Sverige – 237 jämfört med över 4 500. Det kan jämföras med de runt 900 norrmän som brukar dö av säsongsinfluensan varje år, en siffra som dock bedöms vara lägre i år, på grund av de restriktioner som införts för att stoppa coronavirusspridningen.

Överdödlighet kan också vara ett tecken på att vissa covid-19-dödsfall inte tagits med i den officiella statistiken. Sådana trender har noterats i flera andra europeiska länder, men alltså inte i Norge.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons