Annons
Nyheter

Inget tunisiskt krav på avbön för kolonialism

Tunisien • Publicerad 10 juni 2020
Frankrikes president Emmanuel Macron under ett tal i Tunisien i juli 2019, vid statsbegravningen för den avlidne presidenten Beji Caid Essebsi. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron under ett tal i Tunisien i juli 2019, vid statsbegravningen för den avlidne presidenten Beji Caid Essebsi. Arkivbild.Foto: Fethi Belaid/AP/TT

Tunisiens parlament har röstat ner ett förslag om att avkräva Frankrike en officiell ursäkt för de brott som begicks under och efter kolonialstyret av landet.

Förslaget lades fram av ett av oppositionspartierna, islamistiska Karama. Det innehöll en uppmaning till Frankrike att be om ursäkt för bland annat mord, våldtäkter och plundrande av naturresurser.

Annons

Karamas ledamöter deltog i omröstningen iklädda t-shirts med texten "Mord och tortyr, den franska kolonialismens brutalitet". Debatten om förslaget pågick under 15 timmar. Men med 77 ja-röster var Karama en bra bit ifrån att samla de minst 109 röster som hade krävts för att det skulle gå igenom i det djupt splittrade parlamentet.

Tunisien var ett så kallat franskt protektorat från 1881 till 1956, då landet uppnådde självständighet efter en lång kamp mot kolonialismen.

Från 1987 till 2011 styrdes Tunisien av den auktoritäre Zine El Abidine Ben Ali, som störtades i den revolution 2010–2011 som blev startskottet för den arabiska våren.

Karama ville även att Frankrike skulle be om ursäkt för sitt stöd till Ben Ali.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons