Annons
Nyheter

Enighet i Riksbanken om räntebeskedet

Samtliga sex ledamöter i Riksbankens direktion, härledda av riksbankschefen Stefan Ingves, var eniga om beslutet att lämna styrräntan oförändrad och köpa bostadsobligationer för 85 miljarder kronor till september 2020, enligt ett protokoll från mötet den 27 april.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
Riksbankschefen Stefan Ingves fick med sig alla direktionsmedlemmar på de avgörande besluten på senaste räntemötet. Arkivbild.
Riksbankschefen Stefan Ingves fick med sig alla direktionsmedlemmar på de avgörande besluten på senaste räntemötet. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"För att inte problem på finansmarknaderna ytterligare ska förvärra läget ansåg ledamöterna att penningpolitiken just nu behöver fokusera på åtgärder som tillför likviditet till det finansiella systemet och förbättrar marknadernas funktionssätt. Därigenom skapas också förutsättningar för en snabbare återhämtning när ekonomin åter börjar öppna upp", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Ökade kostnader

Vice riksbankschef Anna Breman varnade enligt protokollet för att en sänkning av reporäntan i nuvarande läge kan vara kontraproduktiv.

Annons

"Om man gör en sänkning och sätter reporäntan i minusmiljö behöver man beakta den tekniska omständigheten att banksystemet då får betala ränta på det likviditetsöverskott som växer i takt med att de beslutade riksbanksåtgärderna verkställs. Ökade kostnader för banksektorn vore inte ett särskilt positivt bidrag till Riksbankens strävan att hålla räntorna låga, vare sig i den nuvarande akuta krisen eller senare under återhämtningen", sade hon enligt protokollet.

Ekonomiska grundvalarna skakar

Martin Flodén, också han vice riksbankchef, bekräftade på mötet att det penningpolitiska målet om en inflation på 2 procent ligger kvar.

"Men det går inte att utforma och planera penningpolitiken för att styra inflationen samtidigt som de ekonomiska grundvalarna skakar. Som vi beskriver i en fördjupning i den penningpolitiska rapporten är det nu dessutom svårare än vanligt att ens mäta inflationen", sade han enligt protokollet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons