Annons
Nyheter

Inte aktuellt begära hjälp från andra länder

Både Norge och Finland är beredda att hjälpa Sverige med vård av covidpatienter, men från Socialstyrelsens sida finns det inga planer på att göra det just nu.
Coronaviruset • Publicerad 13 december 2020
De nordiska länderna har ett avtal om att de ska hjälpa varandra vid kriser. Finland och Norge har nu sagt att de är beredda att hjälpa Sverige med vård av covidpatienter, men Socialstyrelsen säger att det inte är aktuellt just nu. Arkivbild.
De nordiska länderna har ett avtal om att de ska hjälpa varandra vid kriser. Finland och Norge har nu sagt att de är beredda att hjälpa Sverige med vård av covidpatienter, men Socialstyrelsen säger att det inte är aktuellt just nu. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Läget inom hälso- och sjukvården är mycket ansträngt i flera delar av landet, men vi har en nationellt tillgänglig kapacitet för att möta behovet av vård just nu", skriver Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen i ett mejl till TT.

Det finns ett nordiskt samarbete under det nordiska hälsoberedskapsavtalet, där länderna kommit överens om att de ska hjälpa varandra vid kriser.

Annons

Men för att Socialstyrelsen ska begära hjälp från våra nordiska grannländer krävs att regionerna först har gjort vad de kan och vidtagit alla åtgärder på ett nationellt plan för att utöka sjukvårdens kapacitet.

"Om vår kapacitet ändå inte skulle räcka till kan vi be om hjälp. Just nu bedömer vi inte att risken är särskilt stor, men det handlar om hur vi alla följder de restriktioner som finns", skriver Johanna Sandewall.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons