Annons
Nyheter

Intern kritik mot L-beslut: Strategiskt misstag

Beslutet att öppna dörren för en borgerlig regering med SD-stöd efter nästa val är ett strategiskt misstag, menar Jan Jönsson gruppledare för Liberalerna i Stockholm. Han var en av de som reserverade sig mot beslutet.
Politik • Publicerad 5 mars 2021
Jan Jönsson, gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad. Arkivbild.
Jan Jönsson, gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Min syn är att det vore både ett ideologiskt och strategiskt misstag om Liberalerna satte sig i en minoritetsregering som är tvungen att ta ett aktivt stöd och förhandla med Sverigedemokraterna, säger Jan Jönsson.

Han framhäver att man inte bäst bekämpar extrema ytterkantspartier genom att samarbeta med dem.

Annons

– Om man samarbetar ger man också dem en legitimitet.

"Finns en risk"

Partiledaren Nyamko Sabunis besked var tydligt på så sätt att L helst vill se en borgerlig regering efter valet 2022. Men förändringen i synen på SD är problematisk, enligt Jönsson.

– Det är ett förändrat besked om att L inte längre skulle bli den kraft som jag vill se, som på olika sätt motverkar de populistiska och rasistiska krafterna.

TT: Finns det någon risk eller chans att Liberalernas politik förändras? Att man närmar sig Sverigedemokraterna?

– Jag tror faktiskt att det finns en risk för att hela borgerligheten kan förskjutas i en mer nationalistisk riktning och det är ju erfarenheter som man har sett i till exempel Danmark där hela det politiska spektrumet har förskjutits som en följd av Dansk Folkepartis inflytande.

– Det är inte så att jag tror att Sverigedemokraterna kommer att komma med hela sitt partiprogram till förhandlingsbordet och försöka få igenom det, utan det här kommer ju förmodligen ske genom små steg.

"Främsta fiender"

Jan Jönsson hade helst sett, om det blir en borgerlig minoritetsregering, att man tar stöd av MP, som i Stockholms stadshus.

– Allra helst skulle jag ju helst vilja se en stark och tydlig mittenlösning, med de borgerliga partierna.

Anna Starbrink, Liberalernas regionråd i Stockholm, är också kritisk mot Sabunis besked och skriver på Facebook:

"Liberalerna måste ta striden mot nationalpopulister, inte öppna för samarbete med liberalismens främsta fiender."

"Tråkigt misstag"

Annons

Även Christer Nylander, andre vice ordförande i L och ordförande i riksdagens kulturutskott, reserverade sig mot beslutet i partistyrelsen.

– Partiet begår ett tråkigt misstag, både ideologiskt och strategiskt. Vi borde aldrig sätta oss i en regering där SD får inflytande, säger han till Sydsvenskan.

Christer Nylander tror att det blir svårt att inte göra eftergifter åt Jimmie Åkesson.

– Det är självklart att SD kommer att göra allt för att påverka politiken, säger han.

I Liberalernas anti-SD-falang, dit Nylander hör, hoppas vissa fortfarande att beslutet ska rivas upp. Ett partiråd ska ta slutlig ställning till partistyrelsens beslut.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons