Annons
Nyheter

Iran: Andra militär satellit i omloppsbana

Iran • Publicerad 8 mars 2022
Bilden är från en iransk uppskjutning i februari 2020. Arkivbild.
Bilden är från en iransk uppskjutning i februari 2020. Arkivbild.Foto: IRIB/AP/TT

Irans revolutionsgarde har skjutit upp sin andra militära satellit, Nour-2, och placerat den i omloppsbana runt jorden, rapporterar statliga medier.

Uppskjutningen genomfördes från rymdbasen i Shahroud i nordöstra Iran, rapporterar statlig tv, som dock inte uppger när. Enligt uppgifterna sköts satelliten upp med raketsystemet Qassed.

Annons

USA har inte kommenterat uppskjutningen. Den första uppskjutningen, som gjordes för knappt två år sedan, väckte irritation i USA, som såg satellitprogrammet som ett tecken på att Iran satsar på kärnvapen.

USA anser att Irans satellituppskjutningar går emot en resolution i FN:s säkerhetsråd. Man har uppmanat Teheran att inte vidta åtgärder med koppling till ballistiska robotar med kapacitet att leverera kärnvapen. Iran har hävdat att uppskjutningarna bara är till för civila syften och försvarsändamål.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons