Annons
Nyheter

Iran firar revolutionens årsdag

Tiotusentals iranier gick på lördagen ut på gatorna i huvudstaden Teheran och andra större städer för att fira att det gått 44 år sedan islamiska revolutionen.
Iran • Publicerad 11 februari 2023
Mot en fond av ballistiska robotar samlades människor i centrala Teheran på lördagen för att fira den islamiska revolutionens 44:e årsdag.
Mot en fond av ballistiska robotar samlades människor i centrala Teheran på lördagen för att fira den islamiska revolutionens 44:e årsdag.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Flaggviftande människor samlades på bland annat torget Azadi i Teheran.

De skanderade "Ner med USA", "Ner med Israel", "Ner med Storbritannien" och "Ner med Saud", en referens till Saudiarabien, uppger en AFP-journalist på plats.

Annons

Även porträtt på den högste ledaren ayatolla Ali Khamenei och den bortgångne företrädaren, revolutionsledaren Ruhollah Khomeini, syntes i folkmassan. Bilder på general Qassem Soleimani – som dödades i ett amerikanskt anfall vid Bagdads flygplats i Irak i januari 2020 – förekom också.

Inhemskt tillverkade ballistiska robotar och militära drönare stod utställda runt om på torget.

President Ebrahim Raisi framhöll i ett tal att folk samlats för att förnya sina "löften om trohet" till revolutionen. Raisi utropade seger över den proteströrelse som uppstod efter 22-åriga Mahsa Aminis död hos landets moralpolis i september.

Många har gripits och hundratals bedöms ha dödats i samband med protesterna, som krävt reformer och demokrati.

Den väststödde shahen Mohammad Reza Pahlavi störtades i revolutionen 1979 och ersattes av ett islamistiskt styre, i praktiken en religiös diktatur.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons