Annons
Nyheter

Iran har kallat upp svensk representant

Utrikesdepartementet i Iran har kallat upp Sveriges representant i landet, för att protestera mot domen mot den iranska medborgaren Hamid Noury. Svenska UD i Stockholm har också haft besök av Irans ambassadör i Sverige under fredagen med anledning av domen.
Iran/Sverige • Publicerad 15 juli 2022
Hamid Noury dömdes igår för mord och brott mot folkrätten.Foto: TT

En diplomat från det iranska utrikesdepartementet ska ha sagt att Sveriges regering står ansvarigt för att en iransk medborgares rättigheter kränkts, och för vad konsekvenserna av detta kommer att bli vad gäller Sveriges relation med Iran, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Fars.

Svenska UD bekräftar att Iran kallat upp Sveriges chargé d’affaires vid ambassaden i Teheran med anledning av domen.

Iransk ambassadör på UD

Annons

"Kabinettsekreteraren tog även i dag emot den iranska ambassadören i Stockholm på dennes begäran", meddelar UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

"Vi kommenterar inte innehållet i samtalen".

Noury dömdes i Stockholms tingsrätt i torsdags för mord och brott mot folkrätten. Den nu 61-årige mannen dömdes till livstids fängelse och utvisning för grovt brott mot folkrätten och mord, i samband med avrättningarna av politiska fångar i Iran sommaren 1988.

Bara timmar efter att domen fallit skrev det iranska utrikesdepartementet i ett uttalande att det "kraftigt fördömer detta politiska ställningstagande, som består av ogrundade och fabricerade anklagelser mot Iran och dess rättssystem". Liknande anklagelser framfördes även i Teheran under fredagen till den svenska representanten.

"Rättsväsendet arbetar självständigt"

"Iran har på olika sätt gett uttryck för sitt missnöje mot rättegången och domen mot Nouri. Vi får hänvisa till Iran vad gäller grunderna för detta missnöje. Från svensk sida kan vi bara upprepa att det svenska rättsväsendet arbetar självständigt", skriver UD till TT.

"Det är en grundläggande princip att svenska åklagare och domstolar är självständiga och oberoende. UD kan bara konstatera att Stockholms tingsrätt har gjort en självständig prövning av målet. Regeringen kan inte uttala sig om tingsrättens bedömning. Den frågan får hovrätten ta ställning till om målet överklagas dit", heter det vidare i mejlet från UD.

Sveriges representanter har också tidigare kallats till det iranska utrikesdepartementet med anledning av rättegången mot Hamid Noury. Det skedde senast, såvitt känt, i början av maj.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons