Annons

Iran medger att drönare skickats till Ryssland

Iran erkänner för första gången att man skickat drönare till Ryssland.
Ukraina anklagar Iran för "medbrottslighet".
Iran • Publicerad 5 november 2022
Vraket av vad Ukraina uppger är en iransktillverkad drönare av typen Shahed-136 på en odaterad bild från ukrainska Kupjansk. Bilden distribuerades av ukrainska militären i september.
Vraket av vad Ukraina uppger är en iransktillverkad drönare av typen Shahed-136 på en odaterad bild från ukrainska Kupjansk. Bilden distribuerades av ukrainska militären i september.Foto: Ukrainska militären/AP/TT

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian säger att man har försett Ryssland med drönare men insisterar på att det skedde innan Ryssland inledde sin storinvasion i Ukraina.

– Vi gav ett begränsat antal drönare till Ryssland månader innan Ukrainakriget, säger han till ett pressuppbåd på lördagen.

Annons

Kommentaren kommer efter månader av förnekelse från Iran att man försett Ryssland med drönare som används i kriget till Ukraina.

Svar kom senare på lördagen från Ukrainas utrikesdepartement. Talespersonen Oleg Nikolenko skriver på sociala medier att Iran måste förstå att det bör bli konsekvenser för landets "medbrottslighet" i och med drönarleveranserna till Ryssland.

Han konstaterar också att Iran bör överväga vilken sida man vill stå på i det ryska invasionskriget.

Enligt Ukraina och dess allierade använder Ryssland i allt större utsträckning iransktillverkade drönare av typen Shahed-136, ommärkta med kyrilliska bokstäver till ryska Geran-2, i attacker mot civila mål och viktig infrastruktur. Det har mötts av skarp kritik från Ukraina.

Hossein Amir-Abdollahian hävdar dock att man inte har någon kännedom om att de iranska drönarna använts i Ukraina.

– Om det bevisas att Ryssland använt iranska drönare i kriget mot Ukraina kommer vi inte vara likgiltiga inför det, säger ministern.

Shahed-136/Geran-2

Drönarna är – med största sannolikhet – tillverkade i Iran och kallas ibland ”kamikazedrönare”, då de fungerar som flygande bomber som förstörs vid nedslaget.

Längd: 3,5 meter.

Vingspann: 2,5 meter.

Vikt: 200 kilo.

Motor: Mado MD550 eller 3W.

Effekt: 50 hk/37 kW.

Räckvidd: Uppgifterna varierar, men maximalt 250 mil.

Fart: 185 km/t.

Flyghöjd: 60–4 000 meter över havet.

Beväpning: Stridsspetsen är ofta utrustad med en högexplosiv sprängladdning med en vikt på 40–50 kilo, som är konstruerad för att detonera vid nedslag.

Källa: BBC, CNN, The Sunday Times

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons