Annons
Nyheter

Irans militär redo att slå ned mot "flugor"

Iran ska för första gången ha utvecklat en hypersonisk robot, enligt obekräftade uppgifter från det iranska revolutionsgardet.
I landet fortsätter de senaste veckornas protester och strejker. Enligt en befälhavare står landets armé redo att ingripa mot demonstranterna, som han kallar för "flugor".
Iran • Publicerad 10 november 2022
Bild från en stöddemonstration för de iranska demonstranterna i Washington i oktober.
Bild från en stöddemonstration för de iranska demonstranterna i Washington i oktober.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

"Denna robot kommer att kunna ta sig igenom alla system för antimissilförsvar," säger general Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för det iranska revolutionsgardets flygvapen, till den regimtrogna nyhetsbyrån Fars under torsdagen.

Hypersoniska robotar rör sig i mycket hög fart och kan manövrera i luften, vilket gör dem svårare att spåra och stoppa än andra robotar.

Annons

Irans besked ökar farhågorna kring landets kärnenergiprogram, enligt FN:s atomenergiorgan IAEA.

– Vi ser att alla sådana tillkännagivanden ökar uppmärksamheten, farhågorna och allmänhetens intresse för det iranska kärnenergiprogrammet, konstaterar IAEA-chefen Rafael Grossi till AFP under klimatmötet COP27 i Egypten.

På torsdagen uppgav FN-organet att man inte ser några framsteg i samtalen med Iran om landets odeklarerade kärnmaterial.

Protester fortsätter

Inga bildbevis som stödjer general Hajizadehs påstående har dock presenterats och det är heller inte känt huruvida en hypersonisk robot ingår i det iranska revolutionsgardets missilprogram.

Uttalandet kom parallellt med att arbetare i flera iranska städer gått ut i strejk för att högtidlighålla att det i går var 40 dagar sedan det som kommit att kallas "Zahedans blodiga fredag". Då öppnade säkerhetsstyrkor eld mot demonstranter i Zahedan i sydöstra Iran och dödade minst 80 personer – men dödstalet tros kunna vara högre.

På filmer som – trots den iranska regimens försök att begränsa tillgången till internet – läckt från landet, syns demonstranter skandera slagord i såväl huvudstaden Teheran som i andra städer. Det är ännu inte känt huruvida några personer skadats under de senaste protesterna.

Den iranske brigadgeneralen Kioumars Heydari sade på torsdagen att hans trupper inväntar order från landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, för att ingripa mot dem som protesterar i landet. Heydari, som kallar demonstranterna för "flugor", varnade enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr för att armén står redo att ingripa tillsammans med polis och den hårdföra frivilligmilisen Basij.

Iran varnar Saudiarabien

I onsdags varnade också den iranske underrättelseministern Esmaeil Khatib landets grannländer, däribland Saudiarabien, för att alla försök att destabilisera Iran kommer att få konsekvenser.

"För Irans del är all instabilitet i regionens länder smittsam – precis som instabilitet i Iran kan smitta länderna i regionen”, sade Khatib, citerad på Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khameneis webbplats.

Iran har tidigare anklagat bland annat USA och Saudiarabien för att ligga bakom den protestvåg som rasat i landet sedan 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar i september.

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons