Annons
Nyheter

26 utländska medborgare gripna efter Shirazdåd

Den man som sköt ihjäl 13 personer vid en av shiaislams heligaste platser i Iran den 26 oktober kom från Tadzjikistan, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.
Iran • Publicerad 7 november 2022
Ett skotthål syns i en glasvägg i Shah Cheragh, ett mausoleum i Shiraz som är en av de heligaste shiamuslimska platserna i Iran. Arkivbild.
Ett skotthål syns i en glasvägg i Shah Cheragh, ett mausoleum i Shiraz som är en av de heligaste shiamuslimska platserna i Iran. Arkivbild.Foto: Mohammadreza Dehdari/ISNA/AP/TT

Totalt har myndigheterna nu gripit 26 personer – samtliga utländska medborgare från Tadzjikistan, Azerbajdzjan och Afghanistan – med misstänkta kopplingar till attacken. Enligt ett uttalande från Irans underrättelsedepartement är de "takfiri"-terrorister, en term den shiaislamistiska regimen brukar använda för att beskriva sunniislamistiska jihadister.

Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för dådet som skedde under kvällsbönen i Shah Cheragh-mausoleet i staden Shiraz. Regeringen i Teheran har försökt att lägga skulden på de pågående regimkritiska protesterna i landet, dock utan att lägga fram några som helst bevis.

Annons

Gärningsmannen avled på sjukhus dagar efter attacken.

Enligt de första uppgifterna dödades 15 personer i attacken, en siffra som därefter skrevs ned till 13.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons