Annons
Nyheter

Iranexpert om olyckan: "Fullständigt fiasko"

Det är fortfarande mycket som är oklart vad gäller fartygsolyckan i Omanbukten, som krävt 19 liv. Och det kan det finnas flera anledningar till.
Iran • Publicerad 11 maj 2020
Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet.
Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Samtidigt som det är en tragedi så är det så klart enormt pinsamt. Under sådana här övningar vill man visa upp sina militära förmågor för omvärlden och det här är i det avseendet ett fullständigt fiasko, säger Rouzbeh Parsi, chef på Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Flygkraschen annorlunda

Olyckan sker bara månader efter det att landets försvar i början av året av misstag sköt ner ett passagerarplan kort efter att det lyft från flygplatsen i huvudstaden Teheran.

Annons

Rouzbeh Parsi poängterar dock att det finns det viktiga skillnader mellan de båda händelserna. Det var revolutionsgardet som sköt ned det ukrainska flygplanet, medan beskjutningen i Omanbukten involverade den reguljära flottan.

– En annan skillnad är att uppgiften om den här olyckan kom ut relativt snabbt. Det beror antingen på att man misslyckats hindra att informationen läckte ut, eller så ville man tillkännage det snabbt.

Oklar orsak

Än så länge är uppgifterna om vad som kan tänkas ligga bakom olyckan knapphändiga – något som Rouzbeh Parsi anser tyder på att orsaken ännu kan vara okänd för flottan själv.

– Iranska regimen må inte alltid säga sanningen om saker, men när de väl vill mörka något så är de inte sena att komma med långa alternativa förklaringar. Nu är det inte fallet.

Men hur allvarligt är det som skett för landets försvar? Frågar man Rouzbeh Parsi beror det i stor uträckning på vad orsaken till olyckan var.

– Det måste till en utredning för att man ska få klarhet i vad som hänt, sedan får man dissekera detta vidare innan man kan uttala sig om magnituden av misslyckandet, säger han.

– Det kan vara den mänskliga faktorn, alltså ett misstag, ett tekniskt fel, eller, och detta är lite mer spekulativt – någon typ av cyberattack eller sabotage.

"Cyberattack inte omöjlig"

TT: Varför finns det skäl att tro att det skulle kunna vara en attack?

– Iran har genomfört cyberattacker och också utsatts för sådana, så därför finns det ofta med som en möjlig förklaring till incidenter av detta slag.

– En cyberattack som påverkar styrningen av en sådan här robot är i teorin inte omöjlig att genomföra och liknande försök har tidigare både gjorts av Iran själva och riktats mot dem.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons