Annons
Nyheter

Irankonferens skjuts upp efter avrättning

Ett planerat företagsforum mellan EU och Iran ställs in sedan en rad andra EU-länder ställt in sin diplomatiska medverkan i evenemanget.
Beskedet kommer efter frän EU-kritik mot avrättningen av den iranske journalisten och aktivisten Ruhollah Zam i Iran.
EU/Iran • Publicerad 13 december 2020
EU:s utrikeschef Josep Borrell skulle ha hållit ett anförande vid den uppskjutna konferensen. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell skulle ha hållit ett anförande vid den uppskjutna konferensen. Arkivbild.Foto: John Thys/Pool via AP/TT

Frankrikes utrikesdepartement meddelade i ett uttalande på söndagen att landets ambassadör i Iran inte avser att delta i forumet på grund av "den barbariska och oacceptabla avrättningen".

Även Tyskland, Österrike och Italien har valt att inte delta, enligt det franska uttalandet, rapporterar Reuters.

Annons

På söndagskvällen meddelade Europe-Iran Business Forum att evenemanget skjuts på framtiden. Över 3 300 deltagare från 40 länder hade då hunnit anmäla sig till den tre dagar långa konferensen.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och EU:s utrikeschef Josep Borrell skulle ha hållit anföranden under forumets öppning.

Ruhollah Zam, som levde i exil i Frankrike, försvann under oklara former under en resa till Irak i fjol. Iran meddelade kort därefter att han gripits. Han dömdes till döden i juni.

EU:s fördömande av avrättningen har fått Iran att kalla upp Frankrikes och Tysklands ambassadörer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons