Annons
Nyheter

Iransk milis syns skjuta mot bostäder

Iranska milismän och poliser skjuter mot bostadshus i Teheran som svar på att boende ropat slagord mot regimen genom fönstren, visar filmklipp.
Trots regimens våld och hot om dödsstraff för demonstranter fortsätter protesterna i Iran.
Iran • Publicerad 7 november 2022
Soldater i Basijmilisen på parad i Teheran i april i år.
Soldater i Basijmilisen på parad i Teheran i april i år.Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Protesterna visar inga tecken på att avta. Bild skickad till nyhetsbyrån AP, tagen i Teheran den 27 oktober.
Protesterna visar inga tecken på att avta. Bild skickad till nyhetsbyrån AP, tagen i Teheran den 27 oktober.Foto: AP/TT

"Vi svär till Gud att vi skulle halshugga till och med våra egna familjer om så krävs."

Budskapet kommer från ett befäl från de iranska säkerhetsstyrkorna och basuneras ut i en högtalare i bostadsområdet Ekbatan i västra Teheran i slutet av oktober, enligt ett filmklipp som spridits på sociala medier, rapporterar nyhetssajten Al-Monitor.

Annons

Klippet har även spridits av regimtrogna nyhetsbyrån Fars, som påstår att rösten som hörs bara är ett uttryck för styrkans vilja att till varje pris skydda den islamiska republiken Iran.

I ett annat klipp som uppges visa samma område den kvällen avlossar säkerhetsstyrkorna skott mot lägenhetskomplexen.

Fortsätter ropa

Under de landsomfattande protester som pågått i över sju veckor i Iran har många iranier deltagit genom att ropa slagord mot diktaturen från sina bostäder. Så även i Ekbatan, där boende vittnar om hur fönsterrutor i bostäder krossats av Basiljmilisens tårgasbeskjutning.

"Det här kommer att återkomma varje midnatt. Vi ska ta lugn och ro ifrån er. Det är bara underhållning för oss", ropar en man ur säkerhetsstyrkorna i en megafon i Chitgar, ett annat område i västra Teheran, enligt Al-Monitor, innan styrkan börjar avlossa skott i luften.

I samma filmklipp går det att höra hur de boende fortsätter att ropa protestramsor.

Riskerar dödsstraff

För trots regimens våldsamma svar – enligt Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights har över 300 dödsfall rapporterats, bland dem över 40 barn – finns det inga tecken på att protesterna avtar.

Tiotusentals demonstranter uppges enligt flera människorättsorganisationer ha gripits. Offentliga massrättegångar planeras för cirka 1 000 demonstranter i Teheran, många av dem har åtalats för "krig mot Gud" och konspiration mot den islamiska republiken – vilket i Iran är straffbart med döden.

I ett uttalande som lästs upp i det iranska parlamentet har 227 ledamöter uppmanat rättsväsendet att avrätta gripna demonstranter, rapporterar oppositionella nyhetskanalen Iran International.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande formulering kring beskjutningen.

Fakta: Basijmilisen

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Under revolutionsgardets paraply finns den så kallade Basijmilisen, som består av frivilliga rekryter som vid sidan av sina vanliga arbeten står redo att försvara den islamiska republiken.

Det är de som syns i flera av de filmklipp som nu sprids från Iran, där demonstranter hänsynslöst attackeras med batonger, elchockspistoler och ibland även skarpa skott. De som rekryteras till milisen är ofta fattiga personer som med löften om högre levnadsstandard lyder order till punkt och pricka. Många har redan från barnsben indoktrinerats till lojalitet med regimen, oavsett vad.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons