Annons
Nyheter

Isbrytarna klara för i år – rekordmild säsong

Isbrytarsäsongen är över för i år och nu ligger alla Sjöfartsverkets isbrytare i hamn. Det har varit en ovanligt mild säsong för isbrytarna, som har behövt genomföra rekordfå assisteringar.
Transporter • Publicerad 6 maj 2020
Årets vintersäsong har varit lugn för svenska isbrytare.
Årets vintersäsong har varit lugn för svenska isbrytare.Foto: Karl Herlin / Sjöfartsverket

Varje vinter får svensk sjöfart assistans av isbrytare. I måndags hade det blivit så isfritt i landet att sjöfarten kunde pågå vid alla svenska hamnar utan hjälp från isbrytarna.

– Under 20 år har det inte varit så liten isutbredning som det har varit nu. Däremot är det alltid is längst uppe i norr och isbrytarna har fått jobba på ändå, säger Anders Dahl, isbrytarchef vid Sjöfartsverket.

Annons

Årets säsong har även varit rekordkort då den kom i gång så sent som i slutet på januari. Att säsongen avslutas första veckorna i maj är däremot som det brukar vara.

– Så det är inte ett jättetidigt avslut men det var en mycket sen början.

Enligt Anders Dahl finns det ingenting som tyder på att isfria vintrar kommer att höra till vanligheten.

– Däremot är det svårt att säga hur framtiden kommer att se ut. Men vi behöver finnas när det blir is för att garantera att vintersjöfarten hålls rullande varje vecka, varje dag, året runt. Då måste vi ha resurser för det. Visar det sig att det blir mildare över tid så får man så klart se över arbetssätt och resurser.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons