Annons
Nyheter

Italienresenärer inte stora källan av corona

Coronaviruset • Publicerad 2 maj 2020
Anders Tegnell menar att resenärer till bland annat Storbritannien har satt fart på den svenska smittspridningen. Arkivbild.
Anders Tegnell menar att resenärer till bland annat Storbritannien har satt fart på den svenska smittspridningen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Att många reste utomlands under sportlovet beskrivs som en orsak till en ökad smittspridning av coronaviruset i Sverige. Men att det främst skulle vara resenärer som varit i Italien som tagit med smittan hem är inte sant, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Ekots lördagsintervju.

– När vi tittar tillbaka nu är det inte Italienresenärerna som vi bedömer var den stora introduktionen i Sverige. Det var ju allt annat resande under sportlovet, säger han till radion.

Annons

Andra resmål som har bidragit till smittspridningen är bland annat Storbritannien, USA och Österrike, enligt Tegnell.

Statsepidemiologen får frågan om varför inte fler provtogs för coronaviruset efter att ha varit utomlands under sportlovet.

– Det fanns inga som helst signaler på att vi skulle behöva lägga resurser på att leta överallt, säger Anders Tegnell i intervjun.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons