Annons
Nyheter

Fängslade ivorianska soldater hemma från Mali

Elfenbenskusten • Publicerad 8 januari 2023
Demonstration i Abidjan i Elfenbenskusten i september i fjol till stöd för de fängslade soldaterna. Arkivbild.
Demonstration i Abidjan i Elfenbenskusten i september i fjol till stöd för de fängslade soldaterna. Arkivbild.Foto: Diomande Ble Blonde/AP/TT

46 soldater från Elfenbenskusten som har suttit fängslade i Mali sedan juli har fått återvända hem.

Soldaterna benådades av Malis styrande junta på fredagen, efter att ha dömts till 20 års fängelse vardera. De landade på flygplatsen i staden Abidjan sent på lördagen.

Annons

– Nu när den här krisen ligger bakom oss kan vi återuppta normala förbindelser med broderlandet Mali, som behöver oss och som vi också behöver, säger Elfenbenskusten president Alassane Ouattara i ett tal vid flygplatsen.

Domarna spädde på det diplomatiska bråk som ledde till att västafrikanska Ecowas sade att samarbetsorganet skulle införa sanktioner mot Mali om soldaterna inte släpptes.

De berörda soldaterna flögs i juli i fjol till Mali som stöd åt de tyska förband som deltar i FN:s fredsbevarande insats i landet. Men de greps strax efter att ha landat i Malis huvudstad Bamako, stämplades som legosoldater och anklagades för att försöka underminera säkerheten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons