Annons
Nyheter

Jägare som sköt kor av misstag frias

Brott • Publicerad 12 mars 2021
Jägaren trodde att han sköt mot vildsvin, men i stället sköt han ihjäl två kor i en hage, varav den ena var dräktig. Arkivbild.
Jägaren trodde att han sköt mot vildsvin, men i stället sköt han ihjäl två kor i en hage, varav den ena var dräktig. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP Photo/TT

En jägare som misstog två kor för vildsvin och därför sköt ihjäl dem frias av hovrätten över Skåne och Blekinge. I tingsrätten dömdes han för skadegörelse, men hovrätten har kommit fram till att han saknade uppsåt, rapporterar Sydöstran.

Händelsen inträffade i en hage i mörker och när skotten avlossats inledde jägaren eftersök för att hitta de vildsvin han trodde sig ha skjutit. Detta visar att han saknade uppsåt, anser hovrätten. Åklagaren menade att mannen gjort sig skyldig till grovt jaktbrott, men domstolen anser att jaktlagen inte går att använda i det här fallet, eftersom det inte fanns något vilt i hagen.

Jägaren döms inte för något brott, men eftersom han agerat vårdslöst ska han betala ersättning till kornas ägare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons