Annons
Nyheter

Jaktlysten snöleopard dömd till zooliv

Indien • Publicerad 3 maj 2020
Det finns omkring 4|000 vilda snöleoparder enligt WWF. Tvillingdjuren på bilden bor i djurpark. Arkivbild.
Det finns omkring 4|000 vilda snöleoparder enligt WWF. Tvillingdjuren på bilden bor i djurpark. Arkivbild.Foto: Steffen Schmidt/AP/TT

En snöleopard har tillfångatagits i en by den indiska delen av Himalaya sedan den dödat och ätit mängder av får och getter. Snöleoparden har sänts till en djurpark i stället för att släppas fri i naturen igen.

Snöleoparden fångades på lördagen i en inhägnad där den i fyra dagar livnärt sig på 43 tamdjur.

Annons

Djurrättsaktivister är upprörda över att snöleoparden tas till djurparken i Shimla, 35 mil bort, och till ett varmare klimat.

– Förstår de inte hur stressigt det är för djuret? Innebär detta att snöleoparden ska leva resten av sitt liv i ett zoo och inte i Himalayas vilda natur? frågar Rajeshwar Negi från en djurrättsorganisation i Indien.

Men ansvarige vilddjurstjänstemannen Savita Sharma säger att beslutet beror på "en konflikt mellan vilda djur och människor".

Snöleoparden är mycket ovanlig, bara 44 finns i de otillgängliga trakterna i delstaten Himachal Pradeshs bergiga trakter och otillgängliga dalgångar. Enligt Världsnaturfonden WWF finns det omkring 4 000 vilda snöleoparder i Centralasien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons