Annons
Nyheter

Jämnt mellan blocken inför möjligt extraval

Politik • Publicerad 18 juni 2021
Partier som stöttar Ulf Kristersson som statsminister har fått större stöd den senaste månaden. Arkivbild.
Partier som stöttar Ulf Kristersson som statsminister har fått större stöd den senaste månaden. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Om regeringskrisen leder till ett extraval kan det bli svårt att bilda regering. En ny Sifomätning, som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, visar att skillnaderna mellan de två blocken ligger inom felmarginalerna.

De partier som sagt att de kommer att verka för en regering ledd av Ulf Kristersson (M), det vill säga M, KD, L och SD, får sammanlagt 50,0 procent i den nya mätningen.

Annons

Partier som antas stötta Stefan Löfven (S) som statsminister, S, MP, C och V, får i den nya mätningen 48,8 procent tillsammans.

– Det är små marginaler. Det som hänt är att vikten förskjutits svagt till högersidan, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Både Liberalerna och Miljöpartiet skulle dessutom hamna utanför riksdagen, om det vore val i dag, rapporterar GP. Räknar man riksdagsplatser utifrån mätningen skulle M, KD och SD tillsammans samla 179 mandat, jämfört med S, C och V, som får 170 mandat.

Fakta: Opinionsläget enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna enligt Sifos junimätning (tidigare mätning i maj inom parentes).

Socialdemokraterna: 25,8 (26,9)

Moderaterna: 22,4 (21,7)

Sverigedemokraterna: 20,2 (18,8)

Centerpartiet: 9,9 (9,3)

Vänsterpartiet: 9,6 (9,6)

Kristdemokraterna: 5,1 (5,2)

Miljöpartiet: 3,5 (4,0)

Liberalerna: 2,3 (2,9)

Källor: SvD och GP

Fakta: Opinionsläget enligt Sifo

På uppdrag av SvD och GP frågade Sifo 6 539 slumpmässigt utvalda personer över 18 år vilket parti man skulle rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag.

Intervjuerna gjordes mellan den 7 och 17 juni 2021, cirka 1 000 personer intervjuades via telefon, resten genom en webbpanel. Telefonintervjuerna har tillskrivits högre värde, 50 procent, av totalresultatet.

Källor: SvD och GP

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons