Annons
Nyheter

Japan beställer långdistansrobotar

Japan • Publicerad 12 april 2023
Japans försvarsdepartement. Arkivbild.
Japans försvarsdepartement. Arkivbild.Foto: Hiro Komae/AP/TT

Japans försvarsdepartement har tecknat kontrakt med landets främsta vapentillverkare Mitsubishi Heavy Industries värt närmare 380 miljarder yen, motsvarande nästan 30 miljarder kronor, gällande långdistansrobotar.

Det rör sig om förbättrade varianter av typ 12-robotar som kan skjutas från luft, hav och land, såväl som hypersoniska robotar som uppges ska användas för att försvara avlägsna öar.

Annons

De första robotarna kan levereras så snart som 2026, och är ett led i landets nya strategi som presenterades i december riktad mot Nordkorea, Kina och Ryssland. Till skillnad från tidigare innebär den att Japan bygger upp en kapacitet för att – i vad som beskrivs som förebyggande syfte – kunna slå till först, och inte längre bara agera i självförsvar.

Japan köper också 400 kryssningsrobotar av typen Tomahawk som tillverkas i USA, som kan nå mål på 1 600 kilometers avstånd.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons