Annons
Nyheter

Japaner tog skydd efter nytt robotlarm

Japan uppmanade alla invånare på den nordliga ön Hokkaido, med mångmiljonstaden Sapporo, att ta skydd efter att Nordkorea avfyrat en robot. Strax därefter blåstes faran över.
Nordkorea/Japan • Publicerad 13 april 2023
En tv-skärm i Seoul i Sydkorea visar en nordkoreanskt robottest tidigare i mars.
En tv-skärm i Seoul i Sydkorea visar en nordkoreanskt robottest tidigare i mars.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

"Evakuera omedelbart, evakuera omedelbart", sade regeringen i en varning.

Regeringen varnade enligt NHK för att projektilen kunde slå ned på ön eller i vattnet strax intill efter klockan 08 på morgonen, klockan 01 svensk tid. Något senare uppgav tv-bolaget att det inte längre var någon risk för att roboten skulle slå ned på ön, då den verkade ha slagit ned i vattnet.

Annons

Landets premiärminister Fumio Kishida sade senare till reportrar att roboten, antagligen en så kallad ICBM med interkontinental kapacitet, inte slog ned i japanskt territorium. Försvarsminister Yasukazu Hamada säger att den plötsligt ändrade färdriktning österut.

Från sydkoreanskt håll uppgav försvarshögkvarteret att det rör sig om en ballistisk robot som avfyrats i närheten av huvudstaden Pyongyang och att den slagit ned i vattnet mellan Koreahalvön och Japan.

Japans robotvarningssystem aktiverades även i oktober, då för första gången sedan 2017. Larmet aktiverades ytterligare en gång i november.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons