Annons
Nyheter

Järv som rymde klarade vintern

Järven som rymde från Nordens ark i Bohuslän i maj förra året tycks ha klarat sin första vinter i det fria.
Järvhonan filmades nyligen av en privatperson, och efter det senaste snöfallet i området hittade man också spår av järv.
Djur • Publicerad 9 mars 2022
En annan järv, en annan vinter. Arkivbild.
En annan järv, en annan vinter. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

– Det är fantastiskt att hon håller sig vid liv, säger Ewa Wikberg zoologisk chef på Nordens ark, till tidningen Jaktjournalen.

Järven, som fått namnet Joplin, rymde i samband med att hon skulle flyttas från parken i Sotenäs i mellersta Bohuslän. Trots fällor och sök med både hundar och drönare lyckades Joplin hålla sig undan i ett halvår, innan man fick syn på henne igen.

Annons

På Nordens ark oroade man sig för att järvhonan inte skulle överleva vintern på egen tass. Järvar är förvisso rovdjur, men inte särskilt bra jägare. Därför ansöktes om att få jaga och söva Joplin för återförande till parken.

Men de planerna stoppades av ett domstolsbeslut. Det fanns inte tillräckliga skäl för skyddsjakt, ansåg förvaltningsrätten.

Hur Joplin mår går inte att avgöra på de nya filmbilderna.

– Det går för fort och är för långt avstånd för att man ska kunna bedöma konditionen på en järv i full vinterpäls, säger Eva Wikberg.

Parkens bedömning är att järvhonan nu rör sig över lite större ytor än tidigare. Men hon är fortfarande kvar i ett område runt Nordens ark och Munkedal.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons