Annons
Nyheter

Jättesniglar invaderar återigen Florida

Stora, slemmiga och glupska. Den invasiva jättesnigeln har återigen kommit tillbaka till Florida.
USA • Publicerad 8 juli 2022
Den afrikanska jättelandsnäckan är ett av världens mest destruktiva skadedjur. Arkivbild.
Den afrikanska jättelandsnäckan är ett av världens mest destruktiva skadedjur. Arkivbild.Foto: Ismael Francisco/AP/TT

Efter ett tio år långt arbete ansågs i fjol arbetet med att ha utrotat den afrikanska jättelandsnäckan i Florida som slutfört. Insatsen i Miami-Dade County kostade 23 miljoner dollar, omkring en kvarts miljard kronor, och resulterade i 170 000 insamlade sniglar.

Men nu tycks den slemmiga inkräktaren åter vara tillbaka i större skala. Upptäckten gjordes nyligen i Pasco County där 1 000 sniglar redan har samlats in.

Annons

– Vi kommer att utrota dessa sniglar. Vi har gjort det förut och vi kommer att göra det igen, säger Nikki Fried, chef på jordbruksdepartementet i Florida.

Den afrikanska jättelandsnäckan, som kan bli upp till 20 centimeter, är ett av världens mest destruktiva skadedjur. Det är inte svårt att förstå varför.

Sniglarna kan äta 500 olika sorters växter, men de gillar även gips och puts i byggnader som innehåller kalk till deras stora skal. De fortplantar sig snabbt och producerar omkring 1 200 ägg om året, vilket gör det svårt att bli av med dem. Då snigeln är tvåkönad kan den dessutom befrukta sig själv.

Den afrikanska jättelandsnäckan är inte heller ofarlig för människor. Den bär på parasiten lungmask som kan ge hjärnhinneinflammation, något som dock är väldigt sällsynt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons