Annons
Nyheter

Jessica Meir ingår i månprogrammet

Rymden • Publicerad 9 december 2020
Jessica Meir. Bilden är tagen i samband med att hon skickades upp till rymdstationen ISS i september i fjol.
Jessica Meir. Bilden är tagen i samband med att hon skickades upp till rymdstationen ISS i september i fjol.Foto: Maxim Shipenkov

Amerikanska rymdmyndigheten Nasa har valt ut svenskamerikanska astronauten Jessica Meir till att ingå i månprogrammet Artemis, skriver Nasa på sin hemsida.

Meir ingår i gruppen tillsammans med 17 andra astronauter. Det är dock oklart om hon kommer att skickas till månen, eller om hon får andra uppgifter inom programmet.

Annons

Målet för Artemisprogrammet är att sätta amerikanska astronauter på månen under 2024, vilket skulle bli första gången sedan 1972. Nasa planerar även en rymdstation i omloppsbana runt månen.

Jessica Meir föddes 1977 i Caribou i delstaten Maine i USA. Hennes mamma är från Västerås och hon har därför svenskt medborgarskap. Hennes pappa är från Israel.

Meir befann sig på den internationella rymdstationen ISS under sammanlagt 205 dagar under 2019–2020. I samband med sin vistelse i rymden berättade Meir att hon drömmer om att åka till månen.

– Jag tror att det blir min nya dröm, sade Meir under en videokonferens från ISS.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons