Annons
Nyheter

Johnson reagerar starkt mot statyvandalism

Absurt och skamligt. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skräder inte orden om vandalismen mot Winston Churchill-statyn förra helgen. "Vi kan inte låtsas ha en annan historia", twittrar Johnson.
Storbritannien • Publicerad 12 juni 2020
Inför fortsatta antirasistiska protester har statyer av förre brittiske premiärministern Winston Churchill skyddats.
Inför fortsatta antirasistiska protester har statyer av förre brittiske premiärministern Winston Churchill skyddats.Foto: Matt Dunham/AP/TT
Statyn av forne slavhandlaren Edward Colston vräktes nyligen i floden Avon i Bristol.
Statyn av forne slavhandlaren Edward Colston vräktes nyligen i floden Avon i Bristol.Foto: Bristol City Council/AP/TT
Protester vid en Winston Churchill-staty på Parliament Square i London i veckan.
Protester vid en Winston Churchill-staty på Parliament Square i London i veckan.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den senaste veckan har statyer och monument med kopplingar till brittiska kolonialtider och den internationella slavhandeln i det förflutna blivit måltavlor för demonstranter under Black lives matter-protester.

I söndags slet demonstranter ned en Edward Colston-stay i Bristol i västra England och dumpade den i Avonfloden. Colston blev på 1600-talet en förmögen man genom att handla med slavar från Västafrika.

Annons

I London sprejades en staty av Winston Churchill med graffiti under en demonstration. Nu har statyer av andra världskriget-ledaren täckts in av skyddande material.

En generationsfråga

I veckan samlades tusentals människor utanför ett college i Oxford i protest mot en staty av den brittiske kolonisatören och affärsmannen Cecil Rhodes. Enligt demonstranterna är Rhodes en symbol för kolonialism och rasism och kravet var att statyn flyttas.

En staty i London av slavhandlaren Robert Milligan fördes bort på tisdagen. Statyn stod framför Museum of Londons filial i stadsdelen Docklands, något som enligt museets ledning "länge varit obekvämt".

På fredagen skrev premiärminister Johnson av sig på Twitter. Han anser att vågen av antirasismprotester har "kidnappats av terrorister" och påpekar att statyerna sattes upp av tidigare generationer.

Nya protester väntas

"De hade olika perspektiv, olika förståelse av rätt och fel. Men de där statyerna lär oss om vårt förflutna, med alla fel och brister", skriver Johnson som tidigare har uttryckt förståelse för vreden mot rasism, samtidigt som han fördömt olaglig förstörelse.

Londons borgmästare Sadiq Khan har lovat att se över gatunamn, minnesskyltar och statyer för att få bort hyllningar till slavhandlare.

Nya Black lives matter-protester ska hållas i stadens Hyde Park på lördagen. Extremhögergrupper har aviserat att de tänker motdemonstrera.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons