Annons
Nyheter

Johnsons rådgivare: Glöm inte klimatet

Storbritannien • Publicerad 6 maj 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto: Matt Dunham/AP/TT
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltar i en manifestation i Bristol, i sydvästra England, i februari.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltar i en manifestation i Bristol, i sydvästra England, i februari.Foto: Matt Dunham/AP/TT

De ekonomiska stimulanspaket som är tänkta att få det virusdrabbade Storbritannien på fötter bör även användas för att ta steg mot en fossilfri framtid, anser den brittiska regeringens klimatrådgivare. Detta bland annat genom att ge stöd till britter som klimatanpassar sina hem och jobbar på distans.

London bör också utnyttja att oljepriset är lågt, det innebär att koldioxidskatter kan höjas utan att det drabbar konsumenter, skriver Klimatförändringskommittén (CCC) i ett brev till premiärminister Boris Johnson.

Brevet skickas i en tid då pandemityngda regeringar världen över tar fram stimulanspaket av en storlek som inte setts sedan tiden efter andra världskriget. Kommittén noterar att åtgärder som minskar klimatpåverkande utsläpp och anpassar samhällen till en värld präglad av klimatförändringar bör vara "integrerade i alla räddningspaket".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons