Annons
Nyheter

Jordbruket ser fortsatt brist på arbetskraft

Säsongsarbetare kan undantas från inreseförbudet till Sverige. Trots det är det svårt att hitta tillräckligt med arbetskraft till jordbruket.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
Palle Borgström tror att intresset för att arbeta inom lantbruket kan komma att öka i och med coronakrisen.
Palle Borgström tror att intresset för att arbeta inom lantbruket kan komma att öka i och med coronakrisen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Det är svårt för svenska bärföretag att klara sig utan utländsk arbetskraft.
Det är svårt för svenska bärföretag att klara sig utan utländsk arbetskraft.Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

Omkring 8 000 säsongsarbetare behövs inom de gröna näringarna, larmade Lantbrukarnas riksförbund, LRF, om tidigare i vår. Coronakrisen gör det svårt för utländsk arbetskraft att komma till Sverige för att plocka bär eller plantera träd.

I mitten av april kom beskedet att utländska arbetare som behövs i jordbruket inte omfattas av inreseförbudet. Trots det finns problemet kvar.

Annons

– En del har löst behovet av arbetskraft och en del har inte gjort det, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.

Svårt resa genom länder

Såväl LRF som enskilda företagare arbetar för att få hit tilltänkta säsongsarbetare från andra länder. Men det finns begränsningar.

– I vissa fall har det varit svårt att ta sig in i Sverige, i andra fall har man haft svårt att ta sig ut ur andra länder eller resa genom länder, exempelvis om man ska ta sig från Ukraina och åka via Polen. Vi har också fall där arbetskraft har tillstånd att arbeta i Sverige men inte kan ta sig från bostaden på grund av rådande lockdown. Sedan är det fysiskt svårt att resa när det inte går så mycket flyg och färjor, säger Palle Borgström.

Även bärföretag drabbas av coronakrisen. Ett av dessa är Ransäters Invest, en råvaruleverantör av skogsbär som arbetar med thailändska bärplockare. Arbetarna får resa in i Sverige, men än är det oklart om de får resa ut ur Thailand.

– Vi vill ha in våra thailändska bärplockare men nu är bollen hos thailändarna, säger Sylvie Björkman, vd på Ransäter Invest.

"Tufft och hårt jobb"

På Ransäter Invest är bärplockarna uteslutande från Thailand, om dessa inte får komma blir det svårt. Att ersätta arbetarna med svensk arbetskraft blir en utmaning, tror Sylve Björkman.

– De får ju inte ens folk till jordgubbsodlingar i dag och det är hundra gånger lättare att plocka jordgubbar än att plocka blåbär, lingon och hjortron. Det är ett tufft och hårt jobb.

Men än finns det hopp. Om två veckor ska det komma ett beslut om thailändarna får resa till Sverige eller inte. Om inte blir det mindre bär i år, menar Sylvie Björkman.

På LRF arbetar man med att hitta arbetskraft i Sverige.

– Det är klart att det finns möjligheter att hitta folk, inte minst då Sverige är på väg in i en ganska stor arbetslöshet. Men tidigare har de här jobben inte varit så intressanta för svensk arbetskraft.

"Inte en lönefråga"

Annons

En anledning kan vara att det rör sig om just säsongsarbete, menar Palle Borgström. En annan att det är krävande arbeten.

– Det är inte en lönefråga för man betalar avtalsenliga löner.

Det finns svenska ungdomar som säsongsarbetar inom det svenska lantbruket och Palle Borgström märker att intresset blir större. Men det är inte problemfritt för lantbrukarna att byta ut sin personal.

– De här företagen behöver erfaren personal som har varit med tidigare, som kan produktionen. Det är därför man vill ha tillbaka samma säsongsarbetare som tidigare år. Det finns inget företag, oavsett vad man sysslar med, som kan byta ut hela personalstyrkan från en dag till en annan och tro att verksamheten ska fungera.

Kan leda till förändringar

Att säsongsjobb inom lantbruket har varit oattraktiva på den svenska marknaden kan komma att förändras, tror Palle Borgström.

– Coronakrisen leder till en diskussion om livsmedelsförsörjning i Sverige och försörjningsfrågans sårbarhet. Jag tror att man kommer att se annorlunda på de här jobben.

Men än är intresset inte på samma nivå som behovet. Om det löser sig innan det är dags för skörd är svårt att säga, menar Palle Borgström.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons