Annons
Nyheter

Journalister inför rätta i Belarus

Belarus • Publicerad 9 januari 2023
Chefredaktör Maryna Zolatava för But.by ställs inför rätta i Minsk i Belarus. Arkivbild.
Chefredaktör Maryna Zolatava för But.by ställs inför rätta i Minsk i Belarus. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Fem journalister ställdes inför rätta i Belarus huvudstad Minsk på måndagen, anklagade för att "ha skadat nationens säkerhet". Rättegångarna är en del av regimens försök att tysta och slå ned all opposition i landet.

Två av de åtalade, chefredaktör Maryna Zolatava och Ljudmila Tjekina på den ledande nyhetssajten Tut.by, står inför rätta i Minsk. Ytterligare tre journalister som flytt landet ställs inför rätta i sin frånvaro

Annons

Samtliga anklagade har även satts upp på en "terrorlista" av den belarusiska underrättelsetjänsten som återtagit namnet KGB från Sovjettiden.

Samtliga hotas av tolv års fängelse.

Rättegångarna rör protester och rapportering efter valet 2020 då president Aleksandr Lukasjenko återvaldes. Valet betraktas som riggat av samtliga västerländska observatörer och valutgången ifrågasattes i Belarus.

Tut.by förbjöds 2021, och hade innan dess drygt tre miljoner återkommande besökare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons