Annons
Nyheter

Jubilerande 116-åring firar med cigg

Sydafrika • Publicerad 9 maj 2020
116-årige Fredie Blom tar ett bloss i sitt hem i Delft utanför Kapstaden i Sydafrika.
116-årige Fredie Blom tar ett bloss i sitt hem i Delft utanför Kapstaden i Sydafrika.Foto: Rodger Bosch/AFP/TT

Över hundra år har gått sedan hans syster dog i spanska sjukan. Nu drar ännu en pandemi över världen – men den 116-årige sydafrikanen Fredie Blom har hittills klarat sig undan coronasmittan.

Sin födelsedag firar han med en rök.

Annons

– Jag har levt så här länge tack vare Guds nåd, säger den tidigare jordbruksarbetaren, bolmande på en cigarett.

Blom föddes 1904 i den lilla staden Adelaide i Östra Kapprovinsen. Det gör honom fyra år äldre än 112-årige Bob Weighton i Storbritannien, som innehar det officiella världsrekordet i livslängd. Bloms ålder har dock inte bekräftats av Guinness World Records.

För två år sedan slutade 116-åringen gå till doktorn, eftersom han var trött på blodprov och sprutor. Vid hans ålder finns ingen anledning till panik kring något virus, säger han.

Desto större är missnöjet med det förbud mot tobaksförsäljning som Sydafrikas president Cyril Ramaphosa tidigt införde som en del i de omfattande restriktionerna under coronakrisen.

– Han vet inte vad han sysslar med, muttrar Blom, och lägger till att cigaretterna var det enda på hans önskelista i år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons