Annons
Nyheter

Judisk minoritet virusdrabbad i Marocko

Marocko • Publicerad 14 april 2020
En man i Marockos huvudstad Rabat har tillverkat ett munskydd av ett fikonlöv för att skydda sig mot smitta. Arkivbild.
En man i Marockos huvudstad Rabat har tillverkat ett munskydd av ett fikonlöv för att skydda sig mot smitta. Arkivbild.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Det finns 2 500–3 000 judar bland Marockos cirka 36 miljoner invånare. Men nära tio procent av landets 126 döda i covid-19 tillhörde den judiska befolkningen. Många smittades under ett bröllop och vid firandet av högtiden purim i mars.

Serge Berdugo, ledare för det judiska samfundet i Marocko, säger att även gäster från utlandet fanns bland dem som deltog vid bröllopet i staden Agadir.

Annons

– Några dagar senare träffades de igen, för att fira purim i Casablanca, och det var en tragedi, säger han.

Bland de tolv judar som dött i Marocko finns en 83-årig rabbin, och tre släktingar till Amir Peretz, det israeliska Arbetarpartiets ordförande. Denne har sagt att smittan förhindrat honom från att delta vid begravningarna.

Över 1 800 fall av bekräftat smittade finns i Marocko.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons